четверг, 12 января 2017 г.

Ожиріння та його вплив на здоров'я людини

Ожиріння,

 та його вплив 

на здоров'я людини


    Ожиріння - одне з найпоширеніших у всьому світі захворювань, що виявляється порушенням загального енергетичного балансу організму,, надмірним відкладенням жиру в тканинах, особливо в підшкірній жировій клітковині. Темп развітіязавісіт від кількості надлишково надходить в організм їжі, ступеня порушення саморегуляції енергетичного обміну, активності рухових функцій людини.
Але найстрашніше при розвитку ожиріння, про що ми часто не підозрюємо, - стимуляція їм безлічі найсерйозніших захворювань більшості наших внутрішніх органів і функцій, часто - аж до смертельного результату.
Як показують дослідження, повні люди вважають за краще використовувати в своєму харчуванні підвищені кількості жиросодержащих продуктів. У той же час у них знижена здатність до окислення жиру в порівнянні з людьми худими.
Найбільш поширеною формою є аліментарно-обмінне, що викликається систематично надлишковим споживанням їжі в поєднанні з порушенням режимів харчування і збалансованості харчових речовин в сторону висококалорійних продуктів. Як правило, люди, які страждають такою формою ожиріння, мають порушення у функціонуванні гіпоталамуса і нервової системи, ведуть малорухливий спосіб життя і використовують кожну можливість смачно і щільно попоїсти. У побуті їх називають «ненажерами».
Ожиріння - хронічне захворювання, що стало однією з основних проблем охорони здоров'я в більшості економічно розвинених країн. Хворобливе ожиріння набуває воістину загрозливих масштабів через неминуче розвитку важких супутніх захворювань, що у прямого причинно-наслідкового зв'язку з надмірною масою тіла.
У Сполучених Штатах ожиріння є причиною майже 300 тисяч смертних випадків на рік. Прямі та непрямі витрати, пов'язані з лікуванням ожиріння, перевищують 100-120 мільярдів доларів на рік. Ожиріння стрімко поширюється і по всьому світу. Якщо в США їм страждає вже кожен 5-й-б-й житель, включаючи дітей, то в Європі ця цифра в середньому коливається від 13 до 17. Не відстає від європейських країн арабський світ, окремі регіони Східної Азії. Дивно, але ожиріння поширюється і серед більшості країн, що розвиваються, наприклад, голодуючих країн Африки. Росія разом з ускоряющимися в останні роки темпами економічного розвитку швидко набуває західний стиль життя, калорійні страви, «фаст-фуди» та інші «хвороби розвиненого суспільства», серед яких ожиріння займає далеко не останнє місце. Поданим медичної статистики, в нашій країні вже більше 20-25% дорослого населення має страждає цим захворюванням.
Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) особливо підкреслює, що людство стоїть на порозі глобальної епідемії надмірної ваги і ожиріння:
- За масштабами поширеності (від ожиріння вже нині на планеті страждає більше 1 мільярда чоловік);
- По тяжкості віддалених наслідків для майбутніх поколінь через різке підвищення захворюваності ожирінням серед дітей;
- Щодо істотного збільшення смертних випадків.
Найглибшим помилкою є твердження, що «хорошої людини повинно бути багато». Адже у товстунів, як правило, знижується працездатність, часто псується настрій, виникає втома, та у них ще і вкорочується тривалість життя.
Надмірна вага, ожиріння часто супроводжуються вегето-судинну дистонію, атеросклерозом, ішемічною хворобою серця, церебральним інсультом, цукровим діабетом, холециститом, жовчнокам'яну хворобу, тромбофлебітом нижніх кінцівок, лімфостаз, варикозним розширенням вен, деструкцією суглобів, кісток та хребта, гіперліпідемією, гіперхолестеринемією,, задишкою, кисневою недостатністю, а в ряді випадків і раковими захворюваннями. Ожиріння прискорює появу цих захворювань в 1,5-4 рази, ускладнює їх перебіг, ускладнює лікування або без попереднього зниження маси тіла прямо перешкоджає одужанню.
Для діагностики ожиріння в медицині (залежно від вираженості симптомів) застосовується як визначення перевищення маси тіла над тією, яку ми повинні мати «в ідеалі» - з урахуванням статі, зросту і конституції, так і обчислення індексу маси тіла (ІМТ).
ІМТ обчислюється за простою формулою: маса тіла в кілограмах, поділена на зведений в квадрат зростання в метрах (ІМТ = маса тіла: рост2).
Перша ступінь - перевищення «ідеалу» на 15-29%, друга - на 30-49%, третя - на 50-100%, а четверта - більш ніж на 100%.
При ІМТ більше 19-25 ймовірність виникнення серцево-судинних захворювань, ішемічної хвороби і ризику передчасної смерті становить близько 15%, при ІМТ від 25 до 30 - близько 22-27%, а при ІМТ більше 35 - вже від 30 до 85%. При цьому ризик таких захворювань і смертність у чоловіків на 5-10% вище, ніж у жінок вже при ІМТ більше 29-30. Причому з кожним зайвим кілограмом він зростає на 3,0-3,5%. Аналіз даних досліджень щодо запобігання захворювань в США показав, що смертність від серцево-судинних хвороб протягом останніх років серед дорослих чоловіків і жінок, причому не палять і не мали серцевих захворювань, перевищила 320 тисяч і росла строго пропорційно індексу маси тіла.
Іншими найбільш часто супутніми захворюваннями ожиріння є розлади дихальної системи - напади задухи уві сні і бронхіальна астма, захворювання жовчовивідних шляхів, деякі типи злоякісних новоутворень, в тому числі у жінок - рак матки, молочної залози, товстої кишки.
В сучасній боротьбі із зайвою вагою і ожирінням застосовуються різні засоби і методи: фізичні, фізіотерапевтичні, лікарські та хірургічні. І все ж першорядним є дотримання ссответствующегов поєднанні з фізичними навантаженнями.
Починати лікування бажано з поступового зниження харчових раціонів, використовуючи розвантажувальні дні, в яких сумарна калорійність їжі зменшена до 600-800 ккал. Найбільш широко в сучасній медицині використовуються редуковані дієти калорійністю 800-1800 ккал. Вони засновані на наступних принципах.
1. Прийом малокалорійної, але значної за обсягом їжі, що включає сирі овочі і фрукти. При вираженому ожирінні калорійність раціону харчування повинна бути на 40-50% нижче нормальної потреби.
2. Обмеження прийому вуглеводів, в першу чергу - швидкорозчинних, швидко всмоктуються, легко переробляються організмом в жири. Це цукерки, шоколад, морозиво, кондитерські вироби і будь-які солодощі.
3. Збільшення споживання рослинних жирів до 50-60% від загальної кількості жирів в їжі.
4. 5-6-разове харчування, усуває відчуття голоду, при основному споживанні калорійної їжі вранці і вдень.
5. Обов'язкове використання.
6. Виключення з раціону компонентів, що збуджують апетит: гірчиці, перцю, оцту, хрону, редьки, страв з ними, алкогольних напоїв. Обмеження солі в їжі до 5 г і рідини до 1-1,5 л на добу. Їжа готується без солі, а додається в названому кількості безпосередньо в готові блюда.
А що можна їсти? 
Хліб чорний, білково-пшеничний, білково-висівковій - до 150 г на день. Овочеві супи щодня (2 рази на тиждень - на нежирному м'ясному або рибному бульйоні); раз на тиждень худа яловичина, пісна свинина, баранина нежирна у відварному вигляді - до 150 г на день, кролик і нежирна птах. Нежирні сорти риби (тріска, щука, навага, судак і ін) у відварному або холодці вигляді; 1 яйце в день.
 Молоко, кисле молоко, кефір, ацидофілін, до 150 г в день знежиреного сиру, негострих сортів сиру; страви і гарніри з овочів і листяної зелені. Кислі та кисло-солодкі сорти фруктів і ягід в сирому вигляді: яблука, апельсини, грейпфрути, лимони, смородина, агрус і журавлина - до 200 г на день. 
Вершкове і рослинні масла до 40 г на день - тільки для приготування їжі.
 Салати, вінегрети, нежирна шинка й варена ковбаса - як обмежених закусок. Страви і гарніри з круп, бобових і макаронних виробів бажано вживати в обмежених кількостях, замінюючи ними хліб.
Просто не слід забувати, що розвантаження раціону повинна бути поступовою і на кінцевій стадії не перевищує 30%

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Етика спілкування з людьми з особливими потребами

Етика спілкування Належна комунікація, тобто етика спілкування, важлива під час надання допомоги будь-якому споживачу. Особливо важли...